Blog
Espresso,Türk Kahvesi ve Filtre Kahve Arasındaki Farklar
İtalyanların en popüler kahvesi espresso ile Türklerin en popüler kahvesi Türk kahvesi ve dünyada en çok tüketilen kahve olan Filtre Kahvenin aralarındaki iki temel fark kavrulma dereceleri ve boyutudur. Her 3 içeceğin de çok güçlü ve yoğun bir tadı vardır, bu da onları güçlü içeceklerden hoşlanan insanlar arasında popüler hale getirir.
Peki farklılıkları nasıl oluşuyor? Bu yazımızda ikisi arasındaki farklılıklara değineceğiz.
TÜRK KAHVESİ VE ESPRESSO ÇEKİRDEKLERİ
Dünyanın en popüler içeceklerinden biri olan espresso, basınç altında demlenmiş, ince öğütülmüş ve oldukça konsantre bir kahvedir. Espressonun ana vatanı İtalya’dır. Espresso kahvesi, yoğun bir disk halinde sıkıştırılmış ince öğütülmüş espresso çekirdeklerinden basınçlı sıcak suyun zorlanmasıyla yapılır. 1901 yılında Luigi Bezzerra tarafından bulunan bu yöntem daha sonra 1933 yılında İtalya’nın Trieste kentinde piyasaya sürülmüş ve ilk olarak İtalya’da tüketilmeye başlanmıştır.
Türk kahvesi ise özellikle Türk kültüründe popüler olan ve yüzlerce yıldır kullanılan kahvedir. Türk kahvesi, yüzyıllardır var olan güçlü, koyu kahvedir. Türk kahvesi, ince öğütülmüş koyu kavrulmuş kahve çekirdeği ile yapılır ve daha sonra yaklaşık 5 dakika suda kaynatılır.
Türk kahvesi çekirdekleri genellikle diğer çekirdek türlerine göre daha düşük asit seviyesine sahip oldukları için kullanılırlar.
ESPRESSO VE TÜRK KAHVESİ ÇEKİRDEĞİ ARASINDAKİ FARKLAR
- Espresso çekirdekleri daha kısa sürede kavrulur, bu da ona daha güçlü ve acı bir tat verir. Türk kahvesi daha uzun süre kavrulur, bu da daha hafif bir tat verir.
- Türk Kahvesi Arabica kahve çekirdeklerinden üretilen ince çekilmiş telvesi ile beraber pişirilen bir kahve türüdür. Üretiminde genelde Brezilya’dan ithal edilen, yıkama yöntemi kullanılarak işenmiş kahve çekirdekleri kullanılır. Çekirdekler 180–205°C arası sıcaklıklarda kavrulur.
- Espresso genelde Robusta Kahve Çekirdeğinden üretilse de Arabica Kahve Çekirdeğinden de elde edilmektedir, ya da iki çekirdeği karıştırarak kullanılır. Çekirdekler Türk kahvesine nazaran çok daha ince öğütülür. Robusta (Espresso) çekirdekleri Doğu’da yetişmektedir. Afrika, endonezya, Hindistan bölgelerinde bolca Robusta yetişmektedir. Bu çekirdeklerde birinci kalite yıkama yöntemi kullanılarak işlenir ve 240 – 250°C sıcaklıklara çıkılarak kavrulur.
- Espresso Türk kahvesi ve filtre kahvenin aksine yüksek basınçta demlenir ve bu sayede hem daha hızlı hem de daha aromatik bir kahve elde etmiş oluruz.
- Espresso çekirdekleri daha ince bir toz haline getirilir, bu nedenle kısa sürede demlenebilirler. Öte yandan Türk kahvesi, demlenmesi daha uzun süren daha büyük çekirdeklere sahiptir.
Türkler kahvelerini şekerli veya sütlü, İtalyanlar ise siyah içiyor.
TÜRK KAHVESİ Mİ ? ESPRESSO MU? FİLTRE KAHVE Mİ?
Tercih sizin!
Her üç kahve i ile de anınızı güzelleştirmek mümkün. Üçü de kendine has kültürü, tarihi ve eşsiz tatlarıyla kahve severlerin favori içeceği. Fakat siz, sade ve biraz daha acı bir tat seviyorsanız espresso, ağzınızda kahve telvesi tadı gelsin ve muhabbetinizin hatırını kalmasını istiyorsanız gelenekçi Türk kahvesini tercih edebilirsiniz. Fakat her ikisi de mutlaka içilmeli, denenmelidir.