Espresso ve Kahve Çekirdeği

Espresso Hakkında Her Şey

İtalya’nın kültürel değeri espresso; uyandırıcı etkisi, odaklanmayı kolaylaştırma gibi birçok faydası ile İtalyanların bir günlerinin temel ögelerinden.
Bu yazımızda, espressonun neden bu denli popüler olduğu ve espresso hakkındaki bazı bilinmeyen noktalara değineceğiz.

ESPRESSO’NUN KÖKENİ

Espresso çekirdekleri dünyada en çok kullanılan kahve çekirdekleridir. Tropik bölgelerde yetişirler ve koyu, koyu bir renge sahiptirler.
Espresso kelime olarak İtalyanlar tarafından ortaya çıkmış olup “dışarı çıkmaya zorlamak”” force out” anlamına gelmektedir; yüksek basınç uygulanan suyun kahvenin arasından geçmesiyle elde edildiği için bu ismi almıştır.
İtalyan kahve kültürünün temelini oluşturan Espresso, 2. nesil kahvecilikte önemli bir değerdir ve birçok kahve çeşidinin alt tabakasını oluşturan bir başlangıç noktası olarak konumlandırılmıştır. Espresso bazlı kahve içecekleri ise; süt, süt köpüğü ve suyun farklı oranlarda bir araya getirilerek hazırlanması ve bunlara çikolata gibi içerikler eklenebilmesi ile servis edilmektedir.

ESPRESSO’NUN İÇİLECEK EN İYİ KAHVE OLMASININ DÖRT NEDENİ

Espresso, dünyanın en popüler içeceklerinden biri. Kafein takviyesi arayan, zinde ve enerjik olmak isteyen veya evde espresso makinesi olan insanlar için popüler bir içecektir.

Bu kadar popüler olmasının birçok nedeni var.

  1. İlk olarak, espresso kafeini hızlı ve verimli bir şekilde almanın kolay bir yoludur.
  2. Yüksek enerji verir ve odaklanmayı kolaylaştırır.
  3. Yaratıcılığı ve Sanatçının İlhamını Artırmaya Yardımcı Olur
  4. Espressoyu latte veya kapuçino gibi diğer kahve içeceklerinden daha çok yönlü kılan birçok farklı yiyecek ve tat ile eşleştirilebilir olmasıdır.
  5. Son olarak, bazı insanlar espressonun tadını, tadı daha tatlı olan diğer kahve türlerinden farklı olan zengin aroması ve acılığı nedeniyle severler.

ESPRESSO HAKKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Espresso, ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinden basınç altında sıcak su geçirilerek yapılan bir içecektir. “Espresso” kelimesi, “bastırılmış” anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir.

Espresso, koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinden yapılan bir kahve türüdür. Yoğun bir tada sahiptir ve birçok farklı şekilde servis edilebilir. Espresso, farklı bir demleme işlemi kullandığı için diğer kahve türlerinden daha güçlü, daha yoğun bir tada sahiptir. Tipik olarak demitasse veya cappuccino fincanları adı verilen küçük fincanlarda servis edilir, espresso üste çekilir, böylece içici kremayı (köpüklü espresso tabakası) görebilir.

İlk ticari olarak temin edilebilen espresso makinesi, 1884’te İtalya’nın Milano kentinde Achille Gaggia tarafından üretilmiş ve 28 Haziran 1902’de İtalya’da patenti alınmıştır.

Espresso zamanla Türkiye’de popüler hale gelmiş ve çoğu içeceğin temel tabakasında bulunmuştur.

ESPRESSONUN AZ DA OLSA BAZI ZARARLARI

  • Espresso bir gün boyunca çok fazla miktarda tüketildiğinde vücutta bazı titremeler oluşturabilir.
  • Geç saatlerde tüketildiğinde ise uykusuzluk yapabilir.

ESPRESSO HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ 6 GERÇEK

  1. Espresso kelimesi, “hızlı itmek” anlamına gelen İtalyanca “ekspres” kelimesinden gelir.
  2. Espresso, Türk kahvesi ve Filtre kahve hariç tüm kahvelerin temel tabakasıdır.
  3. İyi bir espresso (1 shot) yapmak için 42 adet kahve çekirdeği kullanılır ve bunlardan bir tanesi bile kahvenin tadını bozabilir.
  4. İtalyan kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan Espressonun fiyatı, İtalyan hükümeti tarafından düzenlenmektedir.
  5. Americano, Cappucino, Latte, Flat White, Macchiato, Mocha, Frappe, gibi içecekler espresso üzerine süt, şeker veya köpük ile hazırlanan kahvelerdir.
  6. İtalya’da sabah saatlerinde süt ilaveli espressolu içecekler tercih edilirken, öğlen saatlerinden sonra böyle bir siparişin verilmesi turist göstergesi olarak bilinir.

Sizler de gününüzü tatlandırmak ve enerjini arttırmak için orijinal İtalyan espressolarımızı inceleyebilir ve tadına bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir