Blog
Kahvenin Keşfi ve Tarihi
Kahvenin tarihine ve güzelliklerine indiğimiz yolculukta bugün sizlerle kahvenin daha da derinliklerine erişerek, kahvenin keşfinden fincanınıza gelene kadar ki sürecini keşfedeceğiz.
KAHVENİN İLGİNÇ KEŞFİ
Kahve bitkisinin kökeninin Afrika’ya dayandığı, içecek olarak tüketiminin ise ilk kez Güney Arabistan’da gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kahvenin keşfi ile ilgili ise birçok söylenti bulunmaktadır. Bununla ilgili kesin olarak kanıtlanmış bir bilgi bulunmayıp, en çok bilinen ise Etiyopyalı bir keçi çobanının kahveyi keşfetmiş olmasıdır.
Efsaneye göre, 14.yüzyılda Kaldi yahut Halid ismindeki bir keçi çobanı, bir çeşit bitki yiyen keçilerinde birtakım değişiklikler gözlemlemiş. Bu meyveyi yiyen keçilerin uyarıcı bir hareket gösterdiğini ve enerjik olduğunu fark etmiş. Daha sonra kendisi de bu meyveleri yediğinde aynı deneyimi yaşamış. Bu durumu bölgesindeki din adamları ile paylaşmış ve söz konusu meyveler 15.yüzyılda, kahve ağaçları biçiminde Yemen’de yetiştirilmeye başlanmış.
Yemen’deki din adamları gece boyunca çok okumak ve ibadet etmek için kahvenin zindeliğinden faydalanmışlar. Bu durum tüccarların ilgisini çekmiş ve devamında ticari boyuta girmiş.
KAHVE SADECE ‘İÇECEK’ DEĞİLDİ
Kahvenin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları ve kahve meyvesinin yetiştiği bölgelerindeki yerli halk bu meyvenin tanelerini un haline dönüştürüp bir tür ekmek yapıyorlardı. Kahvenin meyveleri kaynatılıp suyu içilerek tıbbi amaçlarla tüketiliyor ve “sihirli meyve” olarak ün salıyordu. Padua’lı bir doktor olan Prespero Alpini, 1591 yılında, kitabında kahveyi “Mısırlıların tıbbi uygulamalarında kullanılan bir ilaç” olarak tasvir etmiş ve kahve bu ünü ile birlikte hızla Arap Yarımadası’na yayılmış ve 300 yıl boyu Habeşistan’da bu amaçla tüketilmeye devam etmiştir.
KAHVE TİCARETİ
AVRUPA’DA İTALYA İLE BAŞLADI
‘5 MİLYAR DOLARLIK BİR SEKTÖRÜN GÜÇLÜ BÜYÜMESİ’
Kahvenin tüketimi, milattan sonra 1500’lü yıllarda, farklı bir teknikle ateşte kavrulup, ezildikten sonra içilmeye başlandı. Bu kullanımı ile 1470’li yıllarda Aden’e, 1510’da Kahire’ de ve 1511 yılında Mekke’de yaygın hale geldi.
Ticari boyutundan bakıldığında kahve, ilk olarak Osmanlı tacirler aracılığıyla İtalya’ya götürülmüş. Ancak uzun bir süre izin verilmediği için ticari olarak kazanç sağlanamamış. 1600’lü yılların başında İtalyan hükümeti “artık kahve içilebilir” açıklaması ile kahve piyasası öyle bir artış göstermiş ki 1645 yılında Venedik’te ilk kahve dükkânı açılmış.
1700’lü yıllarda kahve bütün Avrupa’ya yayılırken, kahve bitkileri de ihraç edilmeye başlanmıştır. Daha sonra Asya’da da ihraç edilen kahve, Hollanda’nın da dikkatini çekmiş ve kendi sömürgelerinde olan ve bugün önemli bir ihraç bölgesi olan Endonezya’da kahve bitkisini yetiştirmeye başlamışlardır.
BOSTON ÇAY PARTİSİNDE KAHVE TUTKUNLUĞU
Amerikalıların Boston Çay Partisi’nde İngilizler tarafında empoze edilen çay vergilerine karşı ayaklanması ile, Amerikalı koloniciler İngiliz şirketi tarafından gönderilen 342 kasa çayı limandan aşağı dökmüşlerdir. Daha sonrasında birçok kolonici bu vergileri protesto etmek amacıyla kahve içmeye başlamış ve Amerika’da kahve tutkusu artmıştır.
Kahve zamanla çayın yerini alıp sayısız içecek arasında favori içecek olarak yerleşmeye başladı. New York’tan sonra Londra, Paris gibi şehirlerde de kahve dükkânı sayısı artış göstermiştir.
KAHVE ÇEKİRDEĞİNDEN DOĞAN AŞK
Günümüzde kahve piyasasının büyük güçlerinden biri olan Brezilya’da, 1727 yılında Brezilya imparatoru kahvenin ününü duyup birkaç askerini Fransa’ya göndermiş. Fakat Fransızlar Brezilya’dan gelen askerlere kahve tohumunu vermek istememişlerdir. Söylentilere göre Brezilya askerlerinden biri, Fransa valisinin eşinin dikkatini çeker ve onu etkileyebilmek için askere bir demet gül verir. Güllerin arasında ise gizlenmiş halde kahve tohumları vardır. Uzun zaman sonra ise Brezilya’da da kahve yetiştiriciliği başlamıştır.
KAHVENİN DÜNYA ÇAPINDAKİ POPÜLERLİĞİ
Kahve yüzyıllardır var ve dünya çapında popüler bir içecek olarak hakimiyeti zamanla daha da güçlendi.
Kahve pazarı çok büyük, yılda milyarlarca dolar değerinde ve hızla büyüyor. Kahveye olan talebin gelecekte daha da hızlı bir şekilde artması ve bu da onu dünyanın en karlı endüstrilerinden biri haline getirmesi bekleniyor.
Sonuç olarak kahve çok yol kat etti…