Espresso Hakkında

Espresso ve Espresso Makinelerinin Tarihi

Espresso çekirdeğinin keşfedilmesinden ilk espresso makine uygulamaları ve günümüzdeki espresso makinelerine dek ilerlediğimiz bu yolculukta çok şey öğrendik.

Kahve çekirdeklerinin kavrulması, öğütülmesi ve su ile demlenmesi ile başlayan yolculuğu, 1900’lü yılların başında suda çözünebilen ‘granül’ kahvelerin hayatımıza girmesi ile 1. nesil kahvecilik olarak adlandırılan yeni bir sürece geçmiştir. Sonrasında Alfred Peet’in kahve kavurma tekniklerini geliştirmesi ile 2. nesil kahvecilik akımı oluşmuştur.

 

İLK ESPRESSO’NUN KEŞFİ

Kahve severler tarafından çok rağbet gören espresso demleme yöntemi ilk olarak 1820 yılında Fransız Bernard Rabaout tarafından keşfedildi.  Kaynayan su buharının kahveden geçirilmesi ile elde edilen bu yöntem, kısa süre içerisinde kahve piyasasında kullanılır hale geldi.

 

BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIDIR

İLK ESPRESSO MAKİNESİ UYGULAMALARI

Bir başka Fransız Edwarda Loysek De Santais, bu yöntemle yapılan bir makine icat etti.  1885 yılında bu makineyi bir fuarda tanıttı. Espresso makineleri için ilk ve tarihi bir değeri olan bu makinenin büyük bir problemi de vardı. Kahvenin bu denli yavaş olması insanların bekleme sürelerini arttırdı ve bir dönem sonra yerini diğer makinelere bıraktı.

Kahvenin yapılış süresini azaltmak için yıllar süren çalışmalardan sonra, kahve popülaritesinin en üst düzeyde olduğu 19.yüzyılda, İtalyan mucit Angelo Morindo, Alman Gustav Kessel’in su buharını basınçla kahve yatağından geçirip bardağa hızlı şekilde akıtarak kahve yapma fikrinden esinlenerek bir kahve makinesi yapmayı başardı. Bu makine, ısıtılan su kazanının 1.5 bar basınçla suyu kahve yatağından geçirip demlenmeyi tamamlıyordu. Morindo bu makineyi fuarda tanıttı fakat makine kahveyi yapamadı. Moriondo’nun bu makinesi gelecekte ortaya çıkacak tüm espresso makinelerinin temeliydi.

Angelo Morindo Espresso Makinesi

 

İTALYA’DAN DÜNYAYA ARMAĞAN

Angelo Morindo’nun makinesindeki eksiklikleri tespit ederek, İLK GERÇEK ESPRESSO MAKİNESİNİ ve espressoyu dünyaya tanıtan İtalyan Luigi Bezzera oldu.

EspressoMakinesi_Bezzera

1901 yılında, Bezzera yıllardır süren çalışmaları sonucunda kahvenin yatağından bardağa düzgünce akması için bir sistem tasarlayarak hem kahvenin akarken dağılmadığı hem de birden çok kahve üretebilen bir makineyi icat etmiş oldu.

Bu makineler saatte 1000 fincan kahve kadar üretim kapasitesine sahipti fakat kahvenin acı ve yanmış bir tat etkisi ortadan kalkmıyordu. Ayrıca makine sadece atmosfer basıncına sahipti ve buhara dayanabiliyorlardı. Günümüz standartlarına göre elde edilen içeceğin espresso olarak kabul edilmesi pek olası değildi.

1990’LARDAN GÜNÜMÜZE GELEN DEĞER

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “Modern espressoların doğumu” ile tanınan Milanlı kafe sahibi Achille Gaggia, bir kol kullanımıyla 1,5-2 bar’dan 8-10 bar su basıncına kadar arttırdı ve espressoyu standartlaştırdı. Espressodaki bir sonraki büyük devrim, 1960’larda motorlu pompanın icadıyla geldi. Ernesto Valentean’ın E61 makinesi bir başarıydı ve tarihin en etkili kahve makinelerinin panteonuna dahil edildi.
E61 Espresso Makinesi

Espresso tarihi için son anlamlı adım olan bu makine ile şu an tadına doyamadığımız üstü kremalı gerçek espresso ile tanışmış olduk.

Espresso makinesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, insanlar kahve yapmak için çok fazla zaman ve çaba gerektiren eski moda bir ocak üstü süzücü kullanmaktan daha uygun bir yol bulduğunda popüler oldu.

 

FLORİAN- VENEDİK’İN EN ESKİ VE EN ÜNLÜ KAHVESİ

Cafe Florian

Venedik’in ünlü San Marco meydanında 1720 yılında hizmete açılan Caffe Florian, Avrupa’nın en eski kahve evi olarak Venedik şehrinin simgesi sayılmakta. Bu cafe, şehrin sembolü olmasının yanında zamanında kadınları kabul eden tek buluşma noktası olması sebebiyle de toplumda farklı bir yer edinmiştir.

İtalyanlar, en güçlüsü karanlık veya İtalyan olarak adlandırılan birkaç kavurma teknolojisinin geliştiricileridir. Kahve çekirdekleri çeşitlerini organik olarak harmanlayabiliyorlar, hammaddeleri özenle seçebiliyorlar, şaşırtıcı bir şekilde en ince tat ve aroma yönlerini hissedebiliyorlar, bu yüzden içecek üretimi ve hazırlama alanında en iyi olarak kabul ediliyorlar.

Bu yazımızda sizlerle Espressonun keşfinden fincana kadar gelen popüler yolculuğundan bahsettik. Şimdi içtiğiniz kahveler daha da anlamlı hale geldi mi?

Lugano kahve makinelerimizle bu yolculuğu güzelleştirebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir